søndag den 15. november 2009

Musikstratego

En ny veninde har bedt mig udvælge 3 kandidater til hendes pladesamling. Godt koncept!
Hun er klog og fin og kommer sikkert med ind i himlen, så jeg føler mig stærkt beæret over ridderslaget.
Her har du et indblik i min proces og strategi. Klik på billeder for lydprøver.

TOP 50Jeg blev for 5-6 år siden nødet til at lave min album top 50 som bidrag til min vens nye hjemmeside. Så jeg skulle jo egentlig bare smide hende dette link - Færdigt arbejde og slut på miseren:
1. White Album /Beatles
2. Sister /Sonic Youth
3. Ziggy Stardust /David Bowie


Inden vi går videre, skal jeg kraftigt anbefale alle denne top50-desciplin. Den gav mig et anderledes og værdifuldt syn på mit liv og mine tårer.
Der var ingen yderligere instrukser end overskriften ’Top 50’, så hvilke kriterier skulle pladen opfylde for at erhverve sig en hædersplads? Er det dem man hører mest? – i øjeblikket eller set på livstid? Er det dem man synes er kunstneriske bedst skruet sammen, er det inderligheden eller er det ørehængerne? Der er 1000 gyldige måder at rangere kandidaterne, og udfaldet ville sandsynligvis variere derefter.

Hårdt presset og med fortrydelse over alle mine fravalg endte Beatles så øverst, idet jeg selvstændigt har lagt den på afspilleren siden barnsben. Jeg kan alle teksterne uden ad og kan sågar synge med på div guitarriffs. Pladen har meget på hjerte, har lækker coverart, velegnet til et bredt spekter af heksetimer og er et pejlemærke i min samling såvel som i musikhistorien.

NYE VEJEMen jeg spørger i dag stadig mig selv: er alt dette mere signifikant for heksen, end den sjælsberøring og samhørighed jeg føler med f.eks. My bloody Valentines ’Loveless’ eller Sonic Youths ’Sister’? To plader som udgør udplantningsstedet for mange nye såsæd, men som jeg i øvrigt ultra sjældent hører.
Noget siger mig, at denne anbefalings top 3 kræver andre overvejelser.

F.eks. vil jeg æde min hat på, at himmelveninden er bekendt med eksistensen af både Beatles og Bowie. Skulle jeg spilde mine inspirationskandidater på gammelkendte ting?
I stedet føles spredning vigtig for at finde de optimale tjørnesporer

-3 genrer
-3 dekader
-2 køn


Derforuden hensyntagen til følgende strategier:

-formodentlig ukendt af veninden.
-forholdsvist tilgængeligt musik
-stadig i rotation efter et par år i min samling



Allerførst og uden tøven
ÆNIMA /TOOL 1996 Det er begrædeligt, at dette band undgik min bevågenhed helt frem til 2006, hvor de var et hovednavn på Roskilde. Shame on me. Jeg havde et enkelt album liggende på computeren efter en fest i ’04, hvor vi headbangede os igennem de tidlige morgentimer til selv samme. Men hjemme på egne højttalere virkede tonerne dengang lidt for rå. Lige indtil jeg gav dem en chance mere til Roskildes ære, og Tool alene varetog min sjæl i et halvt år derefter.
Kompleksiteten, energien, smerten, inderligheden bjergtog mig. Helheden, ambitionerne, det gennemførte koncept og suveræn vokal løftede og bar mig steder hen, jeg aldrig havde drømt om.
Tool udgør i mine øjne deres helt egen genre, men Alternativ Metal kan gå an for forståelsens skyld. Man kan ikke overvurdere denne plades indflydelse på min musikalitet og mit pladesamlingssysleri, og man kan således finde en klar skillelinie imellem før og efter Tool.

Men så begynder udvælgelsesproblemerne nådesløst igen.
Nu er 90’erne allerede repræsenteret, og det influerer jo stærkt på valget af kvindeligt bud. Både PJ og Tori Amos røg ud i dette sving – dyrt købt (skulle jeg måske genoverveje kriterierne? nej, jeg må ikke snyde).
Siouxsie Sue så? … men pludselig står det andet bud soleklart frem i bevidstheden, og 80’erne er ikke længere ledig:

THE COLOUR Of SPRING
/TALK TALK 1986 Forsangeren Mark Hollis er et af mine ikoner i bestræbelsen: blive et bedre menneske. Mindre kan ikke gøre det.
Jeg har tidligere blogget om hans rolle i min musikvækkelse, så dette aspekt skal blot erindres her.
En af de nøgler, han har foræret mig, er betragtninger om stilhed. Stilheden er at foretrække, stilheden er smuk og givende. Hvis man formaster sig til at bryde denne unikke og skrøbelige entitet, så fordrer det, at man har noget særdeles vigtigt og mere givende på hjerte. På den sidste Talk Talk plade (min personlige favorit) og den senere soloplade fra ’98 har han indlagt cadencer af stilhed, som vi simpelthen tvinges til at give opmærksomhed (første nummer går først i gang efter 18 sekunder). Endvidere har han udtalt, at lydniveauet aldrig bør overstige instrumenternes egen formåen live.
Igen er genren særegen og noget svævende, men jeg har i omtalte blogindlæg stiltiende accepteret prædikatet post-rock i kommentartråden.

Og således mangler jeg jo stadig en kvinde på scenen…
Andre tankebaner inviteres, sorteres og vandres.

En af de plader, jeg på min side har samlet op efter vådt selskab hos frk. himmel, er Herbie Hancocks ’Head Hunters’. Jazzen skal redde mig på målstregen. Med denne tredje og sidste plade giver jeg bare gode råd fra min officielle jazzmentor Esther Maria videre:

NANCY WILSON &
CANNONBALL ADDERLEY 1961 Lebendig, drive, samspil.
Genren er Soul Jazz, søndagsforelskelse og duften af nybagte boller.

Enhver, som vil dele deres inspirationsTOP3 og deres sorterings kriterier, bliver modtaget med kyshånd og tak her nedenfor.

15 kommentarer:

  1. Min yndlingsplade er nok Brothers in Arms med Dire Straits. Derudover er jeg blød i knæende over dansk pop fra 80'erne, Anne Linnets Tusind Stykker og Forårsdag er noget af det, der rammer rent ind. Jeg kunne også lide pladen fra "Hair". Som du kan se er jeg totalt strandet i '80erne. Jeg kan godt lide moderne pop og rock, men det bliver tomt for mig efter ganske kort tid. Hilsen Leif

    SvarSlet
  2. bedre end det århusianske 'knæerne' ;)

    du rammer to køn og såmen to dekader
    men både linnet og dire straits er jo gammelkendte og tæller knap som inspiration

    som min ven lars syntetiserede desciplinen (diskussionen har gået på himmelvenindens facebook profil):
    'Kunsten bliver at sætte en grænse for hvornår et band er for kendt og ikke for obskurt til at være med' hehe

    hvis du er til klassisk musik vil jeg vædde på du legende let kan bringe mig en inspirationsperle

    SvarSlet
  3. eftertanke...
    og selvom dine bud fortæller hvor langt der er imellem vore verdener så:
    jeg har faktisk linnet stående sammen med marquis de sade, og brothers in arms ligger jeg på afspilleren når jeg besøger veninden med mand, hus og barn i åbyhøj

    SvarSlet
  4. eftertanke II...
    og jeg er jo vild med Shit & Chanel
    hvorfor har jeg ikke 'tak for sidst' stående?
    er de ikke blevet udgivet på cd mon?

    SvarSlet
  5. Kan tilføje at den sidste cd - Nancy Wilson og Cannonball Adderley (og for øvrigt også Nad Adderley) er du faktisk blevet præget til at holde af gennem din færden i Anholtsgade op gennem anden halvdel af 90'erne, da den over en ret lang periode var fast inventar i min cd-afspiller og i mine anbefalinger. Nu har Abbey Lincoln overtaget pladsen med 'Abbey is blue' (1959). Lidt mere indadvendt, lidt mere kant, mere 'blue'. Er du ude i den genre, tror jeg også den ville være noget for dig.

    Nå, det var jo ikke en top 3. En top 3 er jo en alvorlig sag, så jeg overvejer lige og vender så tilbage, men mon ikke Abbey er med..

    SvarSlet
  6. uh nice der :D
    jeg har da ikke turde håbe på at din afhandling kunne afse tid til hekseinspiration
    vil vente i spænding og underholde mig ved indkøb af abbey så længe

    kabelknuser
    http://www.youtube.com/watch?v=Lqqv3lsk9Dc

    SvarSlet
  7. Heksen skriver: "Stilheden er at foretrække, stilheden er smuk og givende. Hvis man formaster sig til at bryde denne unikke og skrøbelige entitet, så fordrer det, at man har noget særdeles vigtigt og mere givende på hjerte"
    Disse ord er ikke just en opfordring til kommentarer, men jeg lader mig friste af den lovede kyshånd og vover det ene øre. Det bliver ikke noget forsøg på anbefale nogen noget - dels har jeg ingen illusioner om at det kan lade sig gøre, dels prædiker jeg sikkert til koret - så det bliver udelukkende en liste over mine personlige musikalske milepæle.

    Jeg starter listen med at gå helt tilbage til starten, til genesis i ordets sande betydning:

    #1: The Velvet Underground & Nico /The Velvet Underground

    Musikalsk er jeg naturligvis, som alle andre i min generation, vokset op med Beatles og Gasolin', men det var først med VU at rejsen for alvor startede, både for mig og for musikken. Stort set alt hvad jeg hører kan, direkte eller indirekte, føres tilbage til dem. Samtidig er der tale om en plade, som jeg fortsat hører med stor fornøjelse.

    Det var gammel musik da jeg først hørte det, men faktisk ligger den dag længere tilbage nu, end udgivelsesdagen gjorde dengang. Så føler man sig gammel.


    Som nummer 2 på listen er jeg tvunget til at finde noget med den mest repræsenterede musiker på mine hylder frem:

    #2 Your Funeral… My Trial /Nick Cave and the Bad Seeds

    Der er ingen tvivl om at Nick Cave har haft enorm betydning for min musikalske udvikling. Ikke alene har jeg 51 CDer med manden stående, men min søgen efter mere Nick har udsat mig for meget musik, som jeg i dag sætter stor pris på. Jeg kan slet ikke forestille mig hvor jeg ville stå musikalsk uden denne inspiration.

    Strengt taget burde jeg have valgt "From Her to Eternity" - det var der jeg startede efter at have hørt (og set) titelsangen i "Der Himmel über Berlin", men for nogle måneder købte jeg en remastered udgave af YFMT for usle 40kr i Stereo Studio, og har hørt den rigtigt meget siden. YFMT er for mig den helt rigtige Nick Cave lyd og er ikke til at komme udenom.

    Mit snyderi kan jeg behændigt smyge mig udenom ved at gøre opmærksom på at det første Nick Cave man, og dermed mig, hører i "Der Himmel" er "The Carny" og YFMT dermed er min første gang Cave. Keine hexerei.


    Til trediepladsen er der mange muligheder. De to første var obligatoriske/selvskrevne, men med den tredie er der frit slag.

    #3 Slow Riot for New Zerø Kanada E.P./Godspeed You! Black Emperor

    Jeg har valgt GY!BE fordi de adskiller sig markant fra de to første, og fordi de har så meget attitude at de slet ikke kan overses. Eller måske er det fordi GY!BE altid er det første jeg hører når jeg er undsluppet et familiearrangement eller anden tvungen socialisering, og trænger til at blive mig selv igen (der er noget over violinbuer på guitarer, der virker afslappende og helbredende på mig). Og findes der en bedre grund?

    "Slow Riot" er valgt fordi den kort og præcist opsummerer hvad GY!BE står for.

    SvarSlet
  8. Ahh således : )

    At inspiration, ikke er dit formål, opvejes smukt af varmen, der breder sig ved velklingende navne og respons med sjæl. Velvet og cave hører også for mig til gruppen af hovedpulsårer. Bananpladen ryger på som soundtrack til min replik.

    ♫ Taste the whip in love not given lightly ♫

    Din overskrift #2 slog mig med skeptisk ærefrygt: ville det være muligt at begrunde udvalget af blot eet album fra denne facetterede entitet?
    Men du har supergode kriterieovervejelser - ‘Cavelyd’, urscene og spotpris. The colour of Spring kostede f.eks. blot 25,- hos TP sidste år, og jeg købte glad en stak, som jeg i månederne derefter forærede væk i div. fødselsdags- og kandidatgaver.
    Dit keine hexerei anslår utallige hukommelsesstrenge i heksens univers.
    (51? – respekt!).

    Godspeed har jeg endnu ikke skænket berettiget opmærksomhed til trods for ‘Gamle Nar’s repetitive anbefaling. På denne foranledning bliver de nu mit nytårsforsæt.
    Tak.

    SvarSlet
  9. og ps:
    ejer du
    ‘the secret life of the love song - the flesh made word - two lectures by Nick Cave'?
    det er en plade jeg har fået foræret af en fantastisk kvinde, men som egentlig ikke hører hjemme i sjælssamlingen...
    den kunne måske bo hos dig i stedet?

    SvarSlet
  10. Heksen er i sandhed i julehumør. Mit verdensbillede krakelerer (det er ok, jeg har ønsket mig et nyt til jul).

    Jeg var ellers blevet lidt deprimeret over min liste. Velvet Underground gik i opløsningen for 40 år siden. Nick Cave har idag et sangskrivningskontor hvor han sidder ved klaveret 8-4. Af de Bad Seeds på YFMT er kun Thomas Wydler tilbage (forestil dig den plade uden Blixa Bargeld). Godspeed har holdt pause i 6 år, uden udsigt til ny aktivitet.

    Men at du kan bruge listen gør mig glad igen.

    SvarSlet
  11. Din generøsitet overvælder mig, men desværre har jeg "the secret life..." i fin lille bogindpakning ( forbandet være mit samlergen). Jeg har sågar engang møjsommeligt klippet sangene ud af foredraget og brændt dem på min egen lille caveopsamlingscd.

    Tillad mig så, I din ånd og hvis du ikke allerede har den, at tilbyde "Prayers on Fire" fra Birthday Party-tiden. En miskommunikation har gjort at jeg er i besiddelse af to eksemplarer. Det ville glæde mig hvis du gav den husly.

    Lille korrektur til tidligere kommentar: "Af de *4* Bad Seeds..."

    SvarSlet
  12. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  13. og min kyshånd blev overtrumfet :D
    må sande at kunsten at modtage er en langt sværere disciplin end at give
    herren er alt for venlig men jeg kan desværre ikke tilbyde kvalificeret husly til din dobbeltgænger

    SvarSlet
  14. Så er verdensbilledet genoprettet og nattesøvnen reddet.

    Jeg vil dog tage dine indledende ord om top50 lister til mig og forsøge mig i genren. Resultatet vil være at finde på en relevant blog engang i det nye år. Din liste er blevet læst med interesse, og jeg noterer mig at 14 af dens albums også findes på mine hylder.

    SvarSlet